ACTUEEL
Man krijgt brommobiel cadeau

Algemeen Dagblad - 28-12-2013

MONIQUE KOSTER
PIERSHIL I Voor Leo Maal (52) uit Piershil begint 2014 goed. Op de dag voor kerst kreeg hij te horen dat hij in januari een brommobiel in bruikleen krijgt, volledig bekostigd door diverse sponsors. ,,Ik wist niet wat ik hoorde,'' zegt Maal, die niets af wist van de actie die door een paar betrokken Hoeksche Waarders met succes op touw was gezet.
     In 2010 werd bij Maal de diagnose COPD gesteld. De Piershillenaar zit echter niet bij de pakken neer en blijft er voor vechten zijn leven te blijven leven zoals hij gewend was. ,,Ik kan genoeg hulp krijgen, maar dat wil ik niet. Als anderen alles voor mij gaan doen, ontneemt mij dat de lust om verder te willen leven.''

Met zijn scooter gaat hij regelmatig naar het ziekenhuis en helpt hij twee dagen per week een handje met de bezorging van het AD. Maar omdat zijn uithoudingsvermogen hard achteruit gaat, valt het rijden op de scooter hem steeds zwaarder.
 

`Omgevallen’

,,Dit jaar ben ik al zo'n zeven keer omgevallen voor een rood verkeers-licht omdat ik mijn been niet snel genoeg meer op de grond kon zetten,'' vertelt hij. Via de gemeente, uitkeringsinstantie UWV en plaat-selijke ondernemers probeert hij daarom tevergeefs in aanmerking te komen voor een brommobiel.

    ,,Van de gemeente kon ik wel een scootmobiel of een taxivergoeding krijgen. Maar met een taxi kom ik niet verder dan het ziekenhuis. En
daarna zit ik weer thuis achter de geraniums. Met mijn scooter maak ik nog wel eens een ritje door Rotterdam. En met een scootmobiel kom ik niet verder dan de supermarkt.'' Zelf zo'n vierwielig karretje betalen is voor Maal, die alleen woont en in de schuldsanering zit, niet mogelijk.
   John de Groot uit Mijnsheerenland, bezig met het opzetten van minimabank.nl voor mensen die hulp nodig hebben, komt het verhaal van Maal ter ore. Hij benadert een aantal ondernemers, waaronder ReCars in Heinenoord, Globalcar in Oud-Beijerland, assurantiekantoor BeneVia in Heinenoord en benzinestation Nobel in Nieuw-Beijerland, die er met zijn allen voor zorgen dat Maal een jaar lang kosteloos in een brommobiel kan rijden.

Publicatie met exclusieve toestemming voor MINIMABANK.nl van: Algemeen Dagblad en persfotograaf ROELDIJKSTRA

AD, 28/12/13, Pagenumber: 33, Section: Regio - Rotterdam, Zone: RH, Number of words: 350

 

 

Jack Kerklaan van Radio Rijnmond Interviewt initiator MINIMABANK Nederland, n.a.v. de brommobiel actie voor Leo Maal op 24 december 2013.

ACTUEEL 2